شاخص بازار بورس چیست و چه کاربردی دارد؟

محتوا در یک نگاه

زمان مطالعه: 4 دقیقه

شاخص بازار بورس چیست؟ شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) و شاخص قیمت تولید کننده (PPI)، برای تعیین اینکه آیا قیمت کالا ها و خدمات در حال افزایش، کاهش یا بلا تغییر ماندن است، استفاده می شوند.

شاخص بازار بورس سعی در اندازه گیری سطح کل قیمت در بورس و در نتیجه اندازه گیری قدرت خرید واحد پول کشور دارد. از جمله مهم ترین شاخص بازار بورس، دو فاکتور شاخص قیمت مصرف کننده و شاخص قیمت تولید کننده بازار بورس می باشد. برای محاسبه شاخص قیمت مصرف کننده، از میانگین قیمت کالا ها و خدمات استفاده می کنیم که تقریبا برابر با الگوی مصرف فردی است.

CPI شاخص قیمت مصرف کننده و PPI شاخص قیمت تولیدکننده را اندازه گیری می کند. این شاخص ها به طور گسترده توسط بانک های مرکزی برای تعیین روند سیاست های پولی مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند تقریباً در کل بازار تأثیر عمده بگذارد.

شاخص قیمت مصرف کننده در مقابل شاخص قیمت تولید کننده و تفاوت آن

شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) و شاخص قیمت تولید کننده (PPI)، شاخص بازار بورس هستند.

شاخص قیمت مصرف کننده در مقابل شاخص قیمت تولید کننده و تفاوت آن

اگرچه هر دو نوسانات قیمت کالا ها و خدمات را بررسی می کنند، اما در ترکیب مجموعه کالا ها و خدمات متفاوت هستند.

برای مطالعه مقالات کارگزاری بورس، به مجله مالیات مدیا مراجعه فرمایید.

روش های کلیدی

  • CPI هزینه های خدمات مربوط به مصرف کنندگان داخلی و بین المللی را برای ساکنان مناطق شهری یا کلانشهر ها ارزیابی می کند.
  • PPI میانگین تغییر در قیمت فروش کل بازار داخلی کالا های خام و خدمات را اندازه گیری می کند.

شاخص قیمت مصرف کننده

کالا ها و خدمات ارزیابی شده در شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) شامل هزینه خدمات مربوط به مصرف کننده داخلی و بین المللی است که برای ساکنان مناطق شهری یا کلانشهر ها درنظر گرفته میشود.

شاخص قیمت مصرف کننده

برای مطالعه مقالات بلاکچین، اینجا را کلیک فرمایید.

ملاحظات خاص در شاخص بازار بورس

انواع قیمت های جمع آوری شده برای کالا ها و خدمات شاخص قیمت تولید کننده PPI با شاخص قیمت مصرف کننده CPI متفاوت است. PPI درآمد دریافتی توسط تولید کننده را ارزیابی می کند و مالیات فروش و مالیات غیر مستقیم را در قیمت لحاظ نمی کند، زیرا نشان دهنده درآمد تولید کننده نیست.

با این وجود، شاخص قیمت مصرف کننده CPI شامل مالیات فروش و مالیات غیر مستقیم است، زیرا این عوامل بر قیمت کالا ها یا خدمات تأثیر می گذارند که با افزایش یا کاهش قیمت فروش، مستقیماً بر مصرف کننده تأثیر می گذارد.

همچنین، شاخص قیمت مصرف کننده CPI یکی از شاخص های اقتصادی در زمینه تورم است. قیمت فروش بالاتر نشان دهنده کاهش خرید های مصرف کننده و افزایش تورم است که در نهایت منجر به تعدیل درآمد و هزینه های زندگی می شود.

ملاحظات خاص در شاخص بازار بورس

شاخص قیمت تولید کننده PPI، به عنوان شاخص اصلی برای شاخص قیمت مصرف کننده CPI عمل می کند، بنابراین وقتی تولیدکنندگان با تورم ورودی مواجه می شوند، افزایش هزینه های تولید آن ها به خرده فروشان و مصرف کنندگان منتقل می شود. PPI شاخص قیمت تولید کننده همچنین به عنوان یک معیار واقعی برای تولید عمل می کند، زیرا تحت تأثیر تقاضا مصرف کننده قرار نمی گیرد.

برای مطالعه مقاله معافیت های مالیات بر درآمد املاک چگونه است، بر روی این لینک کلیک فرمایید.

تورم

وقتی قیمت ها در حال افزایش باشند، تورم نامیده می شود. اعتقاد اقتصادی فعلی این است که نرخ تورم پایین و پایدار می تواند به کاهش شدت رکود های اقتصادی کمک کند.

تورم

بانک های مرکزی سعی می کنند با کاهش نرخ بهره، تورم را در این محدوده نگه دارند.

برای مطالعه مقالات مالیات، اینجا را کلیک فرمایید.

تورم بیش از حد

زمانی که تورم کمی از کنترل خارج شود، به عنوان تورم بیش از حد تعریف می شود. مثال های تاریخی بسیاری از این وضعیت وجود دارد. مثلا فرانسه در طول انقلاب فرانسه، جمهوری آلمان ویمار درست قبل از جنگ جهانی دوم، روسیه پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی، زیمبابوه در اواسط ۲۰۰۰ و حتی ایالات متحده در طول جنگ انقلابی. در بیشتر این موارد تورم موجب جنگ شده است و یا نتیجه مستقیم درگیری یا عدم اطمینان به توانایی دولت برای حکومت بوده است.

بانک های مرکزی سعی می کنند هر کاری از دستشان بر می آید برای جلوگیری از این اتفاق انجام دهند، از جمله ارزیابی مجدد ارز خود و یا نرخ بهره را افزایش دهند.

برای مطالعه مقاله اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چیست و تا چه زمانی باید ارسال شود، بر روی این لینک کلیک نمایید.

تورم زدایی

اگر قیمت ها در حال کاهش باشند، از اصطلاح تورم استفاده می شود. اگر از یک فرد معمولی بپرسید که آیا فکر می کند کاهش قیمت ها چیز خوبی است، احتمالاً پاسخ های مثبتی دریافت خواهید کرد. چه کسی نمی خواهد قیمت چیز هایی که هر روز می خرد ارزان تر شود؟ اما تولیدکنندگان خیلی دوست ندارند.

تورم زدایی

چرا که حاشیه تولیدی آن ها برای محصولاتشان کاهش می یابد و آن ها باید راهی برای ارزان تر کردن آن پیدا کنند، در غیر این صورت با شکست مواجه میشوند. برای مقابله با تورم، بانک های مرکزی به طور معمول سعی می کنند نرخ بهره را کاهش دهند. افزایش پول موجود باعث کاهش ارزش ارز و در نتیجه ایجاد تورم از طریق عرضه می شود.

 

منابع

Consumer and Producer Price Indices
Consumer Price Index vs. Producer Price Index: What’s the Difference

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است